HUIBREGTSENPRIJS 2023

Avond van Wetenschap & Maatschappij

Op maandag 9 oktober 2023 vindt in de Pieterskerk in Leiden de vierentwintigste Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats. Het doel van de Avond is het onderstrepen van het
maatschappelijk belang van wetenschap, onder meer door het tonen van aansprekende
toepassingen van wetenschappelijk onderzoek in de praktijk.

De Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij nodigt ieder jaar een select gezelschap uit van 275 prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner. In verband met de verbouwing van het Binnenhof is de Ridderzaal, traditioneel de plaats van handeling, niet beschikbaar; dit jaar vindt de bijeenkomst voor de tweede keer plaats in de Pieterskerk, Leiden. Tijdens het diner presenteren Nederlandse topwetenschappers actuele onderzoeksthema met prikkelende stellingen vanuit hun vakgebieden. De tafelgenoten gaan vervolgens met elkaar in gesprek over de (vraag)stellingen. Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij wordt sinds 2005 de Huibregtsenprijs uitgereikt.

Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Alle publieke wetenschappelijke onderzoeksorganisaties in Nederland kunnen voordragen. De jury selecteert uit de inzendingen vier tot zes onderzoeken. Van deze genomineerde projecten wordt een film gemaakt die op de Avond wordt vertoond. De prijs bestaat uit de sculptuur De Denker van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een geldbedrag van €25.000 – te besteden aan onderzoek – en een door het Lorentz Center in Leiden aangeboden workshop.

Voordragen

Iedere door ons aangeschreven instelling kan maximaal twee voordrachten doen: één op het gebied van de exacte, technische, medische of natuurwetenschappen en één op het terrein van de sociale of geesteswetenschappen.
Bij iedere voordracht moet een voor een breed publiek toegankelijke, Nederlandstalige beschrijving van het onderzoeksproject worden gevoegd van ten hoogste duizend woorden.

Beeldmateriaal (afbeeldingen, grafieken, tabellen) meesturen mag, mits het betrekking heeft op de wetenschappelijke inhoud van het project.
Ten slotte ontvangen wij graag per voordracht een beknopt curriculum vitae (maximaal 1 A4!) van de onderzoeksleider.

Wij blijven nadrukkelijk ijveren voor veel vrouwelijke kandidaten en veel inzendingen uit de sociale of geesteswetenschappen.

Op deze pagina vindt u nadere instructies, het reglement, een overzicht van de prijswinnaars van de afgelopen jaren, de jurysamenstelling en de lijst van door ons aangeschreven instellingen.

Procedure
Voordrachten dienen uiterlijk 21 april 2023 in ons bezit te zijn. U kunt uw voordracht(en) digitaal sturen naar het jurysecretariaat van de Stichting Avond van Wetenschap & Maatschappij: huibregtsenprijs@verstegenstigter.nl.
De inzenders ontvangen eind juni bericht of hun ingediende projectvoorstel is genomineerd voor de Huibregtsenprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij, op maandag 9 oktober 2023.

Meer informatie is te verkrijgen bij de jurysecretaris Roderick Hageman, 06 15 35 26 62 of
r.hageman@verstegenstigter.nl.

Print Friendly, PDF & Email