Filosofieblog Bij Nader Inzien compleet vernieuwd!

Filosofieblog Bij Nader Inzien start met een nieuwe redactie en trapt af met een volledig vernieuwde website. Vanavond vindt de feestelijke lancering plaats in SPUI25, Amsterdam.

De redactie van Bij Nader Inzien bestaat uit bevlogen filosofen die als promovendus, postdoc of docent verbonden zijn aan verschillende Nederlandse universiteiten. Sinds oktober is de hoofdredactie in handen van Lianne Tijhaar, voormalig redacteur van Filosofie Magazine. Zij neemt het stokje over van Fleur Jongepier, medeoprichter van de blog in 2014. Onder leiding van Jongepier heeft de blog de afgelopen vijf jaar al ruim honderd academische filosofen in Nederland en België als auteur aan zich weten te binden.

Tijhaar wil met Bij Nader Inzien aan het brede publiek laten zien wat de academische filosofie kan bijdragen aan ons huidige maatschappelijke debat. ‘We leven in tijden van polarisatie, klimaatproblemen, burn-outs en depressie. Gesprekken hierover verlopen moeizaam en zijn vaak pijnlijk. Het helpt dan als je begrijpt dat over veel vragen al tweeduizend jaar wordt nagedacht. Door terug te grijpen naar de filosofische traditie en gebruik te maken van filosofische denkmethodes, hopen we het publieke gesprek te verrijken.’

Daarnaast ziet ze nieuwe kansen voor de blog. ‘We hebben een redactie met jonge, betrokken academici die gespecialiseerd zijn in thema’s als duurzaamheid, feminisme en rechtvaardigheid. Ze voelen de urgentie van deze thema’s en zijn er in hun dagelijks leven voortdurend mee bezig. We gaan meer vanuit die ervaringen denken en zoeken daar vervolgens filosofen bij die er onderzoek naar doen.’

Tijdens een feestelijke herlancering in SPUI25 (21 november, 20.00 uur) toont het team van Bij Nader Inzien hoe zij te werk gaan door ‘live’ te gaan met hun blog: vier filosofen reflecteren op actuele thema’s en demonstreren wat de filosofie de maatschappij te bieden heeft aan inzichten en diepgang. Na afloop van het evenement is er voldoende gelegenheid om feestelijk met de redactie te proosten op de nieuwe lancering. Meer informatie via deze link.

Deze doorstart wordt mede mogelijk gemaakt door de OZSW (Onderzoeksschool Wijsbegeerte) en Stichting Maand van de Filosofie.

Print Friendly, PDF & Email