Klassieke Duitse filosofie en haar Actualiteit

To register for this group, please contact the study group coordinator through the e-mail below.

Coordinators

Coordinator: Christian Krijnen (c.h.krijnen@vu.nl).

Upcoming activities of this group

There are no upcoming events at this time.

Past activities of this groupTopic & aim

Kants transcendentale wending in de filosofie heeft in het daarop volgende idealisme van Fichte, Schelling en Hegel, het neo-Kantianisme en de fenomenologie en zelfs in de analytische filosofie een overvloed aan filosofische innovaties tot gevolg gehad die tot aan de dag van vandaag het denken fascineert en tot allerlei actualiseringen van de klassieke posities motiveert.

De studiegroep Classical German Idealism and its Relevance / Klassieke Duitse filosofie en haar Actualiteit wil een platform bieden aan masterstudenten, promovendi, postdocs en senioronderzoekers om gezamenlijk het thema te exploreren. Dit kan al naar gelang de deelnemersgroep en belangstelling verschillende vormen aannemen.

Set-up & practicalities

  • Van bijzonder belang is de bespreking van klassieke teksten (focus: Kant, Fichte, Schelling, Hegel).
  • Onderdeel van de studiegroep zijn bovendien de workshops ‘De terugkeer van de metafysica’. Het doel van deze reeks is om aandacht te vragen voor de hernieuwde interesse voor de metafysica in de continentale traditie. Leidende thema’s van continentale denkers vandaag de dag zullen verbonden worden met idealisten als Kant en Hegel, de neo-Kantianen, Husserl en Heidegger.
  • Ook is het mogelijk jaarlijks een internationale ‘graduate conference German idealism’ te organiseren waaraan juniorleden van de studiegroep door middel van een voordracht een bijdrage kunnen leveren.
  • Het platform biedt tevens de mogelijkheid om een studiemiddag te wijden aan een belangwekkende recente publicatie. Verdere suggesties zijn welkom.

Vooralsnog zijn per semester ca. 5 bijeenkomsten voorzien. De bijeenkomsten worden o.a. via de kalender van de OZSW aangekondigd.

OZSW members who belong to this group

Member Affiliation
Krijnen, ChristianVU University Amsterdam
Cobben, PaulUniversity of Amsterdam
Dubbink, WimTilburg University
van Gemert, TiesTilburg University
Consoli, LucaRadboud University Nijmegen
Zantvoort, BartLeiden University
van Baardewijk, JelleFree University Amsterdam
Riemersma, RobinRadboud University Nijmegen

Other people who belong to this group

Arjan de Visser, Lizabeth Dijkstra, Arthur Kok, Annajorien Prins, Ariën Voogt, Floris Solleveld, Arthur Zijlstra, Elize J., Bart Jansen, Suzan ten Heuw, Herman Philipse, Gerard Versluis, Johan de Jong, Chris Meyns

Print Friendly, PDF & Email