Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Workshop in de reeks ‘De terugkeer van de metafysica’ – Wouter Goris over de Nieuwere Franse fenomenologie

31 January 2014 @ 12:00 - 15:30

|

Description

Read More
DE TERUGKEER VAN DE METAFYSICA Extracurriculaire reeks workshops aan de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam In samenwerking met de FSR en Icarus organiseert de Faculteit der Wijsbegeerte een reeks workshops. Sprekers zijn Ad Verbrugge, Wouter Goris en Christian Krijnen. Het doel van deze reeks is om aandacht te vragen voor de hernieuwde interesse voor de metafysica in de continentale traditie. Leidende thema’s van continentale denkers vandaag de dag zullen verbonden worden met de klassieke Duitse filosofie: Kant…
DE TERUGKEER VAN DE METAFYSICA Extracurriculaire reeks workshops aan de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam In samenwerking met de FSR en Icarus organiseert de Faculteit der Wijsbegeerte een reeks workshops. Sprekers zijn Ad Verbrugge, Wouter Goris en Christian Krijnen. Het doel van deze reeks is om aandacht te vragen voor de hernieuwde interesse voor de metafysica in de continentale traditie. Leidende thema’s van continentale denkers vandaag de dag zullen verbonden worden met de klassieke Duitse filosofie: Kant en Hegel, Husserl en Heidegger. Wouter Goris: Nieuwere Franse fenomenologie. Na een eerste fase van Husserl en Heidegger, een tweede fase met Sartre, Merleau-Ponty, Levinas, Derrida, enz. is er vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw een derde fase van de fenomenologie in Frankrijk ontstaan. Het verbindende element in deze derde fase is de subject-kritiek, die de vorm aanneemt van een onderzoek van fenomenen die zich onttrekken aan de zingeving door het intentionele bewustzijn. Zij culmineert in de discussie tussen Marion en Richir over de status van het gegevene in de fenomenologie. Wat is het dat de filosofie doet? Maakt zij ons ontvankelijk voor wat ons gegeven is, of dwingt zij ons om achter de verstolde cultuurvormen op zoek te gaan naar processen van oorspronkelijke betekenisgeving? Vrije Universiteit Amsterdam Zaal: 2E-53 Datum: vrijdag, 31-01-2014 Tijd: 12:00-15:30 De workshops zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten en promovendi. Senior-onderzoekers zijn echter van harte welkom.

Details

Date:
31 January 2014
Time:
12:00 - 15:30
Cost:
Event Category:
Event Tags:
, , ,
Website:

Venue

Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, The Netherlands
Amsterdam, The Netherlands
Amsterdam, North Holland The Netherlands

Organizer

Benno van Croesdijk
Phone
Email
fsr_wijsbegeerte.ph@vu.nl
View Organizer Website

DE TERUGKEER VAN DE METAFYSICA

Extracurriculaire reeks workshops aan de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam

In samenwerking met de FSR en Icarus organiseert de Faculteit der Wijsbegeerte een reeks workshops. Sprekers zijn Ad Verbrugge, Wouter Goris en Christian Krijnen. Het doel van deze reeks is om aandacht te vragen voor de hernieuwde interesse voor de metafysica in de continentale traditie. Leidende thema’s van continentale denkers vandaag de dag zullen verbonden worden met de klassieke Duitse filosofie: Kant en Hegel, Husserl en Heidegger.

Wouter Goris: Nieuwere Franse fenomenologie.

Na een eerste fase van Husserl en Heidegger, een tweede fase met Sartre, Merleau-Ponty, Levinas, Derrida, enz. is er vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw een derde fase van de fenomenologie in Frankrijk ontstaan. Het verbindende element in deze derde fase is de subject-kritiek, die de vorm aanneemt van een onderzoek van fenomenen die zich onttrekken aan de zingeving door het intentionele bewustzijn. Zij culmineert in de discussie tussen Marion en Richir over de status van het gegevene in de fenomenologie. Wat is het dat de filosofie doet? Maakt zij ons ontvankelijk voor wat ons gegeven is, of dwingt zij ons om achter de verstolde cultuurvormen op zoek te gaan naar processen van oorspronkelijke betekenisgeving?

Vrije Universiteit Amsterdam

Zaal: 2E-53

Datum: vrijdag, 31-01-2014

Tijd: 12:00-15:30

De workshops zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten en promovendi. Senior-onderzoekers zijn echter van harte welkom.

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.