Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

PhD defense “Lichamelijke Verbondenheid in Beweging; Een Filosofisch Onderzoek naar Intercorporaliteit in de Hedendaagse Danskunst” (Nico de Vos)

16 December 2014 @ 16:15 - 17:45

|
logo universiteit van tilburg

Description

Read More
Openbare verdediging van proefschrift Dinsdag 16 december 2014 om 16.15 uur, in de aula van Tilburg University Titel LICHAMELIJKE VERBONDENHEID IN BEWEGING. Een filosofisch onderzoek naar intercorporaliteit in de hedendaagse danskunst Samenvatting Het proefschrift Lichamelijke verbondenheid in beweging gaat over filosofie en dans. De centrale vraag ervan is: hoe kun je de relatie tussen lichamen – ofwel ‘intercorporaliteit’ – in de context van de hedendaagse danskunstpraktijk filosofisch begrijpen? Om daar een antwoord op te krijgen, is een combinatieonderzoek gedaan van…
Openbare verdediging van proefschrift Dinsdag 16 december 2014 om 16.15 uur, in de aula van Tilburg University Titel LICHAMELIJKE VERBONDENHEID IN BEWEGING. Een filosofisch onderzoek naar intercorporaliteit in de hedendaagse danskunst Samenvatting Het proefschrift Lichamelijke verbondenheid in beweging gaat over filosofie en dans. De centrale vraag ervan is: hoe kun je de relatie tussen lichamen – ofwel ‘intercorporaliteit’ – in de context van de hedendaagse danskunstpraktijk filosofisch begrijpen? Om daar een antwoord op te krijgen, is een combinatieonderzoek gedaan van filosofisch veldwerk en filosofische literatuurstudie. Bij het veldwerk is gekozen voor een vernieuwende kwalitatief-empirische onderzoeksmethodologie: een op (dans)kunst gebaseerd onderzoek of arts-based research, met een narratieve insteek. Er zijn filosofische gesprekken gevoerd met dertien toonaangevende choreografen in Nederland, waaronder Hans van Manen, Conny Janssen, Marco Gerris, en Nicole Beutler. De resultaten hiervan zijn in verbinding gebracht met de denkbeelden van drie kopstukken van de hedendaagse westerse filosofie: Maurice Merleau-Ponty, Jean-Luc Nancy en Jean-François Lyotard. Daarbij is gekeken naar de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de verhalen van de choreografen en de opvattingen van de filosofen. Dit onderzoek vormt een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een filosofie van lichamelijke verbondenheid in de danskunst. Tevens stimuleert het de verdere dialoog tussen filosofie en danskunst, gericht op een verrijking én verdieping van de reflectie in beide velden. Promotor en copromotor Promotor: prof.dr. O.M. (Odile) Heynders Copromotor: dr. F.T. (Frans) van Peperstraten Korte biografie Nico de Vos (1968) is filosoof en als hogeschooldocent verbonden aan de Masteropleiding Pedagogiek vanuit Ecologisch Perspectief van de Hogeschool Utrecht. In zijn onderwijs en onderzoek richt hij zich op de terreinen van enerzijds kunst & cultuur en anderzijds onderwijs, (jeugd)zorg en welzijn, én op de verbindingen daartussen. Zijn specifieke interesse ligt op het gebied van lichamelijkheid, bewegen en danskunst. Hij is geboren en getogen in Doorn. Na het gymnasium aldaar, studeerde hij lichamelijke opvoeding in Zwolle, bewegingswetenschappen in Amsterdam (cum laude), en filosofie in Tilburg (cum laude). Hij specialiseerde zich in de Filosofische esthetica of Filosofie van kunst en cultuur.

Details

Date:
16 December 2014
Time:
16:15 - 17:45
Cost:
Event Categories:
,
Website:

Openbare verdediging van proefschrift
Dinsdag 16 december 2014 om 16.15 uur, in de aula van Tilburg University

Titel
LICHAMELIJKE VERBONDENHEID IN BEWEGING.
Een filosofisch onderzoek naar intercorporaliteit in de hedendaagse danskunst

Samenvatting
Het proefschrift Lichamelijke verbondenheid in beweging gaat over filosofie en dans. De centrale vraag ervan is: hoe kun je de relatie tussen lichamen – ofwel ‘intercorporaliteit’ – in de context van de hedendaagse danskunstpraktijk filosofisch begrijpen? Om daar een antwoord op te krijgen, is een combinatieonderzoek gedaan van filosofisch veldwerk en filosofische literatuurstudie. Bij het veldwerk is gekozen voor een vernieuwende kwalitatief-empirische onderzoeksmethodologie: een op (dans)kunst gebaseerd onderzoek of arts-based research, met een narratieve insteek. Er zijn filosofische gesprekken gevoerd met dertien toonaangevende choreografen in Nederland, waaronder Hans van Manen, Conny Janssen, Marco Gerris, en Nicole Beutler. De resultaten hiervan zijn in verbinding gebracht met de denkbeelden van drie kopstukken van de hedendaagse westerse filosofie: Maurice Merleau-Ponty, Jean-Luc Nancy en Jean-François Lyotard. Daarbij is gekeken naar de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de verhalen van de choreografen en de opvattingen van de filosofen. Dit onderzoek vormt een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een filosofie van lichamelijke verbondenheid in de danskunst. Tevens stimuleert het de verdere dialoog tussen filosofie en danskunst, gericht op een verrijking én verdieping van de reflectie in beide velden.

Promotor en copromotor
Promotor: prof.dr. O.M. (Odile) Heynders
Copromotor: dr. F.T. (Frans) van Peperstraten

Korte biografie
Nico de Vos (1968) is filosoof en als hogeschooldocent verbonden aan de Masteropleiding Pedagogiek vanuit Ecologisch Perspectief van de Hogeschool Utrecht. In zijn onderwijs en onderzoek richt hij zich op de terreinen van enerzijds kunst & cultuur en anderzijds onderwijs, (jeugd)zorg en welzijn, én op de verbindingen daartussen. Zijn specifieke interesse ligt op het gebied van lichamelijkheid, bewegen en danskunst. Hij is geboren en getogen in Doorn. Na het gymnasium aldaar, studeerde hij lichamelijke opvoeding in Zwolle, bewegingswetenschappen in Amsterdam (cum laude), en filosofie in Tilburg (cum laude). Hij specialiseerde zich in de Filosofische esthetica of Filosofie van kunst en cultuur.

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.