Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jonge filosofen over de bronnen van ‘onze’ moraal

14 October 2017 @ 13:00 - 17:00

| Free

Description

Read More
Waarden staan nooit op zichzelf maar maken deel uit van een cultuur, traditie of levensbeschouwing, in het kader waarvan mensen hun identiteit beleven en uitdrukken. Die morele bronnen blijven meestal impliciet, omdat velen ‘onze’ westerse moraal als vanzelfsprekend aanvaarden. Precies die ervaring van vanzelfsprekendheid verhult echter onze onzekerheid en verdeeldheid over het fundament dat aan onze moraal ten grondslag ligt. Waarom zijn we zo overtuigd van de superioriteit van de westerse vrijheid, democratie en mensenrechten, en toch zo onzeker over…
Waarden staan nooit op zichzelf maar maken deel uit van een cultuur, traditie of levensbeschouwing, in het kader waarvan mensen hun identiteit beleven en uitdrukken. Die morele bronnen blijven meestal impliciet, omdat velen 'onze' westerse moraal als vanzelfsprekend aanvaarden. Precies die ervaring van vanzelfsprekendheid verhult echter onze onzekerheid en verdeeldheid over het fundament dat aan onze moraal ten grondslag ligt. Waarom zijn we zo overtuigd van de superioriteit van de westerse vrijheid, democratie en mensenrechten, en toch zo onzeker over de mogelijkheid die moraal te verdedigen? Hoewel we direct aanvoelen dat zogenaamde 'haatpredikers' een fundamentele grens overschrijden, zijn we verward en onzeker als het erop aankomt te zeggen wat die grens precies is. Maar als we al worstelen om onze ideologie uit te leggen, hoe kunnen we die moraal dan nog rechtvaardigen? Het Thijmgenootschap organiseert een expertseminar over deze en aanverwante vragen. Filosofen Rob Compaijen, Wouter Kalf, Julia Hermann, Hedwig Gaasterland, Sem de Maagt en Michiel Meijer belichten vanuit diverse filosofische invalshoeken het probleem van de rechtvaardiging van moraal, en gaan met elkaar en met het publiek in gesprek (lezingen en discussie in het Nederlands).

Venue

Ariënsinstituut
Keistraat 9
Utrecht, 3512 HV Netherlands
+ Google Map

Waarden staan nooit op zichzelf maar maken deel uit van een cultuur, traditie of levensbeschouwing, in het kader waarvan mensen hun identiteit beleven en uitdrukken. Die morele bronnen blijven meestal impliciet, omdat velen ‘onze’ westerse moraal als vanzelfsprekend aanvaarden.

Precies die ervaring van vanzelfsprekendheid verhult echter onze onzekerheid en verdeeldheid over het fundament dat aan onze moraal ten grondslag ligt.

Waarom zijn we zo overtuigd van de superioriteit van de westerse vrijheid, democratie en mensenrechten, en toch zo onzeker over de mogelijkheid die moraal te verdedigen? Hoewel we direct aanvoelen dat zogenaamde ‘haatpredikers’ een fundamentele grens overschrijden, zijn we verward en onzeker als het erop aankomt te zeggen wat die grens precies is.

Maar als we al worstelen om onze ideologie uit te leggen, hoe kunnen we die moraal dan nog rechtvaardigen?

Het Thijmgenootschap organiseert een expertseminar over deze en aanverwante vragen. Filosofen Rob Compaijen, Wouter Kalf, Julia Hermann, Hedwig Gaasterland, Sem de Maagt en Michiel Meijer belichten vanuit diverse filosofische invalshoeken het probleem van de rechtvaardiging van moraal, en gaan met elkaar en met het publiek in gesprek (lezingen en discussie in het Nederlands).

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.