Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

CCEP lezing ‘Onder leiding van Freud & Foucault

10 October 2016 @ 19:30 - 21:00

Description

Read More
Onder leiding van Freud & Foucault: Een terugblik op dertig jaar theologiebeoefing Patrick Vandermeersch 10 oktober 2016, 19:30-21:00 Erasmus building E2.66, Radboud Universiteit Na een schets van de centrale problemen die tijdens zijn theologische opleiding aan de orde van de dag waren, brengt prof. Vandermeersch in kaart hoe Freud en Foucault zijn verder denken over religie hebben beïnvloed. Freud werd aanvankelijk als de reddende engel bij een vastgeroeste seksuele moraal aangeroepen, maar doorgaans zag men over het hoofd dat de zogenaamde ‘seksuele…
Onder leiding van Freud & Foucault: Een terugblik op dertig jaar theologiebeoefing Patrick Vandermeersch 10 oktober 2016, 19:30-21:00

Erasmus building E2.66, Radboud Universiteit

Na een schets van de centrale problemen die tijdens zijn theologische opleiding aan de orde van de dag waren, brengt prof. Vandermeersch in kaart hoe Freud en Foucault zijn verder denken over religie hebben beïnvloed. Freud werd aanvankelijk als de reddende engel bij een vastgeroeste seksuele moraal aangeroepen, maar doorgaans zag men over het hoofd dat de zogenaamde 'seksuele repressie' niet alleen van externe krachten kwam, maar ook van een nood binnen het subject zelf: het construeren van een eigen identiteit. Alhoewel wij nu weten dat Foucault daar dieper op in ging, was het vooral zijn theorie over de vertogen 'discours' die toen belangrijk was om het onvermogen van het theologische discours te belichten.

De lezing van prof. Vandermeersch is in het kader van de boekpresentatie van Scepticisme als vorm van geloof , een bundeling van een aantal van zijn essays en artikelen.

Venue

Erasmus building E2.66
Radboud Universiteit, + Google Map

Onder leiding van Freud & Foucault: Een terugblik op dertig jaar theologiebeoefing
Patrick Vandermeersch
10 oktober 2016, 19:30-21:00

Erasmus building E2.66, Radboud Universiteit

Na een schets van de centrale problemen die tijdens zijn theologische opleiding aan de orde van de dag waren, brengt prof. Vandermeersch in kaart hoe Freud en Foucault zijn verder denken over religie hebben beïnvloed. Freud werd aanvankelijk als de reddende engel bij een vastgeroeste seksuele moraal aangeroepen, maar doorgaans zag men over het hoofd dat de zogenaamde ‘seksuele repressie’ niet alleen van externe krachten kwam, maar ook van een nood binnen het subject zelf: het construeren van een eigen identiteit. Alhoewel wij nu weten dat Foucault daar dieper op in ging, was het vooral zijn theorie over de vertogen ‘discours’ die toen belangrijk was om het onvermogen van het theologische discours te belichten.

De lezing van prof. Vandermeersch is in het kader van de boekpresentatie van Scepticisme als vorm van geloof , een bundeling van een aantal van zijn essays en artikelen.

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.