Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

(Minisymposium) Filosofie en spiritualiteit

16 June 2017 @ 13:30 - 16:30

Description

Read More
Jan Warndorff, Van levenskunst naar levenscultuur In de kern draait levenskunst om het serieus nemen van het leven zelf. Maar opmerkelijk genoeg stellen zelfs levenskunstfilosofen niet de eenvoudige maar cruciale vraag: wat bedoelen we nou precies met ‘het leven zelf’? Daardoor blijven huidige visies op levenskunst oppervlakkig en veelal beperkt tot de esthetische vormgeving van het persoonlijke leven. Wanneer wij echter langer stil staan bij het fenomeen van het leven zelf, dan leidt dit als vanzelf tot een fundamentele herijking…
Jan Warndorff, Van levenskunst naar levenscultuur In de kern draait levenskunst om het serieus nemen van het leven zelf. Maar opmerkelijk genoeg stellen zelfs levenskunstfilosofen niet de eenvoudige maar cruciale vraag: wat bedoelen we nou precies met ‘het leven zelf’? Daardoor blijven huidige visies op levenskunst oppervlakkig en veelal beperkt tot de esthetische vormgeving van het persoonlijke leven. Wanneer wij echter langer stil staan bij het fenomeen van het leven zelf, dan leidt dit als vanzelf tot een fundamentele herijking van de westerse filosofie, met bevrijdende en inspirerende implicaties voor ook de ethiek en spiritualiteit. Deze presentatie verkent de contouren van een 21e-eeuwse levenscultuur. Tatjana Meira-Kochetkova, Actualiteit van de Daoïstische levenskunst Deze lezing zal ingaan op de Daoïstische levenskunst en haar meditatieve praktijk. In het Daoïsme is de onderlinge verbondenheid tussen geest, lichaam en omgeving zeer groot. Hieruit ontwikkelden zich in de Chinese traditie talloze medische technieken (bijv. acupunctuur) en psychofysische disciplines, zoals oefeningen in het bevorderen van lichamelijke harmonie en beheersing (T’ai-ji-chuan). Er zullen twee aspecten aan de orde komen. Ten eerste zal worden ingegaan op daoïstische teksten die inspireren om het zelf en de eigen relatie tot de wereld te onderzoeken. Betekenis en centrale boodschap van de Dao De Jing zullen aan de orde komen: het doen door niet te doen (wei wu wei) . Ten tweede zal worden gekeken naar verschillende Daoïstische praktijken die een gezond lichaam en een vreedzame geest heten te bevorderen (zoals ‘thee-waardering’, het vijf-elementen-dieet voor de gezondheid, de principes van contemplatief wandelen, en Daoïstische beeldende kunst).      

Details

Date:
16 June 2017
Time:
13:30 - 16:30
Event Categories:
, ,
Event Tags:
,

Venue

Leiden University
Reuvensplaats 3-4
Leiden, 2311BV Netherlands
+ Google Map

Jan Warndorff, Van levenskunst naar levenscultuur

In de kern draait levenskunst om het serieus nemen van het leven zelf. Maar opmerkelijk genoeg stellen zelfs levenskunstfilosofen niet de eenvoudige maar cruciale vraag: wat bedoelen we nou precies met ‘het leven zelf’? Daardoor blijven huidige visies op levenskunst oppervlakkig en veelal beperkt tot de esthetische vormgeving van het persoonlijke leven. Wanneer wij echter langer stil staan bij het fenomeen van het leven zelf, dan leidt dit als vanzelf tot een fundamentele herijking van de westerse filosofie, met bevrijdende en inspirerende implicaties voor ook de ethiek en spiritualiteit. Deze presentatie verkent de contouren van een 21e-eeuwse levenscultuur.
Tatjana Meira-Kochetkova, Actualiteit van de Daoïstische levenskunst
Deze lezing zal ingaan op de Daoïstische levenskunst en haar meditatieve praktijk. In het Daoïsme is de onderlinge verbondenheid tussen geest, lichaam en omgeving zeer groot. Hieruit ontwikkelden zich in de Chinese traditie talloze medische technieken (bijv. acupunctuur) en psychofysische disciplines, zoals oefeningen in het bevorderen van lichamelijke harmonie en beheersing (T’ai-ji-chuan). Er zullen twee aspecten aan de orde komen. Ten eerste zal worden ingegaan op daoïstische teksten die inspireren om het zelf en de eigen relatie tot de wereld te onderzoeken. Betekenis en centrale boodschap van de Dao De Jing zullen aan de orde komen: het doen door niet te doen (wei wu wei) . Ten tweede zal worden gekeken naar verschillende Daoïstische praktijken die een gezond lichaam en een vreedzame geest heten te bevorderen (zoals ‘thee-waardering’, het vijf-elementen-dieet voor de gezondheid, de principes van contemplatief wandelen, en Daoïstische beeldende kunst).

 

 

 

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.