Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Innovatie en Stagnatie: het geval DSM

18 June 2013 - 19 June 2013

|

Description

Read More
Innovatie en Stagnatie; het geval DSM 19 juni 2013 Hogeschool Leiden In 2013 zullen psychiaters en onderzoekers de 5e editie van de DSM gaan gebruiken, maar naast hen ook vele betrokkenen, maatschappelijke instanties en (farmaceutische) bedrijven en niet in de laatste plaats patiënten, over hen en voor hen. Krijgt men wat men verwacht? Heeft men de kritische kanttekeningen uit het veld, variërend van psychiatrisch-inhoudelijke tot wetenschapstheoretische aard serieus genomen? Kupfer en zijn stuurgroepleden publiceerden in 2002 al een aantal goede…
Innovatie en Stagnatie; het geval DSM 19 juni 2013 Hogeschool Leiden In 2013 zullen psychiaters en onderzoekers de 5e editie van de DSM gaan gebruiken, maar naast hen ook vele betrokkenen, maatschappelijke instanties en (farmaceutische) bedrijven en niet in de laatste plaats patiënten, over hen en voor hen. Krijgt men wat men verwacht? Heeft men de kritische kanttekeningen uit het veld, variërend van psychiatrisch-inhoudelijke tot wetenschapstheoretische aard serieus genomen? Kupfer en zijn stuurgroepleden publiceerden in 2002 al een aantal goede voornemens over conceptuele uitgangspunten en validiteit, maar - na het zien van de eerste halffabricaten – kwam er felle kritiek van de chairmen Spitzer (DSM-III) en Frances (DSM-IV). Meer dan 32  organisaties tekenden een online petitie met bezwaren. Tijd voor kritische voorbeschouwing. Is classificeren al diagnosticeren geworden? En die conceptuele verduidelijking, waar Kendler ea in 2008 om riepen, zoals verdere legitimering van de definities voor psychiatrische stoornissen, komt die nog, of gaat men toch op zoek naar natuurlijke soorten? Welke principes liggen aan classificatie ten grondslag: symptoomgelijkenis, aetiologie of therapeutische finaliteit? Wat is de onderbouwing voor categorale of dimensionele classificatie? Waarom houdt men het niet nuttig en praktisch en kiest men niet meer voor een beknoptere nominalistische benadering, bijvoorbeeld gericht op zorgbehoefte? In hoeverre vinden we iets van een fenomenologische benadering terug? Hoe reageren sociaal-constructivisten en  disciplineringsadepten op dit classificatie-instrument? Hoe verhouden zich de biomedische en de psychotherapeutische (ook psychodynamische) vertogen tot elkaar? Wat betekent het voor ervaringsdeskundigen, ook in de zin van stigmatisering? Niet alleen zullen we een aantal van dit soort vragen stellen, maar we gaan verder. Ruim 10 jaar geleden al voorspelde Sartorius, toen hoofd van de sectie Mental Health in de WHO, dat “een groot tankschip zich niet plotseling zou laten wenden”, als het ging om de herziening van de DSM. Kortom vernieuwend denken over classificatie en diagnostiek zou men wel kunnen vergeten. In dit symposium scheppen we ruimte om dit wel te doen; in die zin koersen we voor Sartorius’ tankschip uit. Onder auspiciën van de Stichting Psychiatrie en Filosofie, de sectie Psychiatrie en Filosofie van de NVVP en het Lectoraat GGz van de Hogeschool Leiden gaan een aantal sprekers in op deze vragen en bieden ook uitzicht op andere wegen. Voor meer informatie over sprekers, het programma en aanmelding, zie: http://www.psychiatrieenfilosofie.nl/dsm-v-symposium of mail naar Wouter Kusters via info@psychiatrieenfilosofie.nl.

Details

Start:
18 June 2013
End:
19 June 2013
Cost:
Event Category:
Event Tags:
, ,
Website:

Venue

Hogeschool Leiden, Leiden, The Netherlands
Leiden, The Netherlands
Leiden, South Holland The Netherlands

Organizer

Wouter Kusters
Phone
Email
info@psychiatrieenfilosofie.nl
View Organizer Website

Innovatie en Stagnatie; het geval DSM

19 juni 2013
Hogeschool Leiden

In 2013 zullen psychiaters en onderzoekers de 5e editie van de DSM gaan gebruiken, maar naast hen ook vele betrokkenen, maatschappelijke instanties en (farmaceutische) bedrijven en niet in de laatste plaats patiënten, over hen en voor hen. Krijgt men wat men verwacht? Heeft men de kritische kanttekeningen uit het veld, variërend van psychiatrisch-inhoudelijke tot wetenschapstheoretische aard serieus genomen?
Kupfer en zijn stuurgroepleden publiceerden in 2002 al een aantal goede voornemens over conceptuele uitgangspunten en validiteit, maar – na het zien van de eerste halffabricaten – kwam er felle kritiek van de chairmen Spitzer (DSM-III) en Frances (DSM-IV). Meer dan 32  organisaties tekenden een online petitie met bezwaren.

Tijd voor kritische voorbeschouwing. Is classificeren al diagnosticeren geworden? En die conceptuele verduidelijking, waar Kendler ea in 2008 om riepen, zoals verdere legitimering van de definities voor psychiatrische stoornissen, komt die nog, of gaat men toch op zoek naar natuurlijke soorten? Welke principes liggen aan classificatie ten grondslag: symptoomgelijkenis, aetiologie of therapeutische finaliteit? Wat is de onderbouwing voor categorale of dimensionele classificatie? Waarom houdt men het niet nuttig en praktisch en kiest men niet meer voor een beknoptere nominalistische benadering, bijvoorbeeld gericht op zorgbehoefte? In hoeverre vinden we iets van een fenomenologische benadering terug? Hoe reageren sociaal-constructivisten en  disciplineringsadepten op dit classificatie-instrument? Hoe verhouden zich de biomedische en de psychotherapeutische (ook psychodynamische) vertogen tot elkaar? Wat betekent het voor ervaringsdeskundigen, ook in de zin van stigmatisering?
Niet alleen zullen we een aantal van dit soort vragen stellen, maar we gaan verder. Ruim 10 jaar geleden al voorspelde Sartorius, toen hoofd van de sectie Mental Health in de WHO, dat “een groot tankschip zich niet plotseling zou laten wenden”, als het ging om de herziening van de DSM. Kortom vernieuwend denken over classificatie en diagnostiek zou men wel kunnen vergeten. In dit symposium scheppen we ruimte om dit wel te doen; in die zin koersen we voor Sartorius’ tankschip uit.

Onder auspiciën van de Stichting Psychiatrie en Filosofie, de sectie Psychiatrie en Filosofie van de NVVP en het Lectoraat GGz van de Hogeschool Leiden gaan een aantal sprekers in op deze vragen en bieden ook uitzicht op andere wegen.

Voor meer informatie over sprekers, het programma en aanmelding, zie: http://www.psychiatrieenfilosofie.nl/dsm-v-symposium of mail naar Wouter Kusters via info@psychiatrieenfilosofie.nl.

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.