Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dekoloniale Dialogen@Humanities presentatie

12 May 2023 @ 16:00 - 18:00

Description

Read More
Er is een drie-delige podcastserie ‘Filosofie & Dekolonisatie’ uitgekomen die is te beluisteren via: Stream Kluwen | Listen to takeover: FILOSOFIE & DEKOLONISATIE playlist online for free on SoundCloud. Aflevering 1: Onderzoek, onderwijs en activisme ; Aflevering 2: Het Antropoceen, Blackness en klimaatactivisme; Aflevering 3: Dialoog, debat en ambivalentie. Aan deze serie hebben meegewerkt: Anya Topolski (RU Nijmegen); Fabrice Kanounji, Soraya Arou-Gouya, Esha Guy Hadjadj, en Harriët Bergman (oud-studenten UvA); Grâce Ndjako, Monique Roelofs, Marieke van der Steen, Francio Guadeloupe, Yolande…
Er is een drie-delige podcastserie ‘Filosofie & Dekolonisatie’ uitgekomen die is te beluisteren via: Stream Kluwen | Listen to takeover: FILOSOFIE & DEKOLONISATIE playlist online for free on SoundCloud.   Aflevering 1: Onderzoek, onderwijs en activisme ; Aflevering 2: Het Antropoceen, Blackness en klimaatactivisme; Aflevering 3: Dialoog, debat en ambivalentie. Aan deze serie hebben meegewerkt: Anya Topolski (RU Nijmegen); Fabrice Kanounji, Soraya Arou-Gouya, Esha Guy Hadjadj, en Harriët Bergman (oud-studenten UvA); Grâce Ndjako, Monique Roelofs, Marieke van der Steen, Francio Guadeloupe, Yolande Jansen en Jasmijn Leeuwenkamp (UvA). In de podcast-serie gaan Soraya Arou-Gouya, Yolande Jansen en Marieke van der Steen met verschillende sprekers in gesprek over vragen als: Wat betekent dekolonisatie van de filosofie? Wat hebben filosofie en theorieën over de Verlichting, rationaliteit en moderniteit, met kolonialisme te maken? Welke erfenissen van de koloniale verbeelding vinden we in de hedendaagse filosofie en geesteswetenschappen? Wordt er binnen filosofie onderwijs en onderzoek voldoende aandacht besteed aan niet-Europese perspectieven? Hoe zijn ecologische vraagstukken verbonden met kolonialisme en hoe zien we dit terug in het begrip 'antropoceen'? Wat kunnen we hiervan leren voor het nadenken over klimaatrechtvaardigheid en herstel? Wat zijn de voorwaarden voor ‘goede gesprekken’ over dekolonisatie en hoe kan de filosofie hieraan bijdragen? De Afdeling wijsbegeerte van de UvA en het ASPASIA-programma van NWO hebben deze podcast mede mogelijk gemaakt. *********** De podcast wordt gepresenteerd in het kader van het programma Dekoloniale Dialogen@Humanities van de Universiteit van Amsterdam. Belangstellenden zijn hiervoor hartelijk uitgenodigd. De presentatie vindt plaats op:   12 mei 16:00-18:00 uur in de voormalige ‘VOC-zaal’ van het Bushuis van de Universiteit van Amsterdam. De presentatie wordt afgesloten met een borrel. (Voertaal van de presentatie is Engels). Tijdens de presentatie praten we met de makers van de podcast: Yolande Jansen, Soraya Arou-Gouya en Marieke van der Steen en met sprekers uit verschillende afleveringen: Grâce Ndjako, Harriët Bergman en Jasmijn Leeuwenkamp. Bij de presentatie van de podcast is er een muzikale bijdrage van de muziekgroep OPO STREY (Sta op, Strijd) met Surinaamse strijdliederen van de jaren 70. Nadia Tilon, zangeres van de groep neemt deel aan het panelgesprek. Moderator: Margriet Schavemaker Sprekers: Yolande Jansen, Soraya Arou-Gouya, Marieke van der Steen, Grâce Ndjako, Harriët Bergman, Jasmijn Leeuwenkamp en Nadia Tilon. Muziek: OPO STREY Datum: 12 mei, 16:00-18:00 uur Locatie: Bushuis, Universiteit van Amsterdam: Kloveniersburgwal 48, 1012 CX Amsterdam

Details

Date:
12 May 2023
Time:
16:00 - 18:00

Er is een drie-delige podcastserie ‘Filosofie & Dekolonisatie’ uitgekomen die is te beluisteren via:

Stream Kluwen | Listen to takeover: FILOSOFIE & DEKOLONISATIE playlist online for free on SoundCloud.  

Aflevering 1: Onderzoek, onderwijs en activisme ; Aflevering 2: Het Antropoceen, Blackness en klimaatactivisme; Aflevering 3: Dialoog, debat en ambivalentie.

Aan deze serie hebben meegewerkt: Anya Topolski (RU Nijmegen); Fabrice Kanounji, Soraya Arou-Gouya, Esha Guy Hadjadj, en Harriët Bergman (oud-studenten UvA); Grâce Ndjako, Monique Roelofs, Marieke van der Steen, Francio Guadeloupe, Yolande Jansen en Jasmijn Leeuwenkamp (UvA).

In de podcast-serie gaan Soraya Arou-Gouya, Yolande Jansen en Marieke van der Steen met verschillende sprekers in gesprek over vragen als: Wat betekent dekolonisatie van de filosofie? Wat hebben filosofie en theorieën over de Verlichting, rationaliteit en moderniteit, met kolonialisme te maken? Welke erfenissen van de koloniale verbeelding vinden we in de hedendaagse filosofie en geesteswetenschappen? Wordt er binnen filosofie onderwijs en onderzoek voldoende aandacht besteed aan niet-Europese perspectieven? Hoe zijn ecologische vraagstukken verbonden met kolonialisme en hoe zien we dit terug in het begrip ‘antropoceen’? Wat kunnen we hiervan leren voor het nadenken over klimaatrechtvaardigheid en herstel? Wat zijn de voorwaarden voor ‘goede gesprekken’ over dekolonisatie en hoe kan de filosofie hieraan bijdragen?

De Afdeling wijsbegeerte van de UvA en het ASPASIA-programma van NWO hebben deze podcast mede mogelijk gemaakt.

***********

De podcast wordt gepresenteerd in het kader van het programma Dekoloniale Dialogen@Humanities van de Universiteit van Amsterdam. Belangstellenden zijn hiervoor hartelijk uitgenodigd. De presentatie vindt plaats op:  

12 mei 16:00-18:00 uur in de voormalige ‘VOC-zaal’ van het Bushuis van de Universiteit van Amsterdam. De presentatie wordt afgesloten met een borrel. (Voertaal van de presentatie is Engels).

Tijdens de presentatie praten we met de makers van de podcast: Yolande Jansen, Soraya Arou-Gouya en Marieke van der Steen en met sprekers uit verschillende afleveringen: Grâce Ndjako, Harriët Bergman en Jasmijn Leeuwenkamp.

Bij de presentatie van de podcast is er een muzikale bijdrage van de muziekgroep OPO STREY (Sta op, Strijd) met Surinaamse strijdliederen van de jaren 70. Nadia Tilon, zangeres van de groep neemt deel aan het panelgesprek.

Moderator: Margriet Schavemaker

Sprekers: Yolande Jansen, Soraya Arou-Gouya, Marieke van der Steen, Grâce Ndjako, Harriët Bergman, Jasmijn Leeuwenkamp en Nadia Tilon.

Muziek: OPO STREY

Datum: 12 mei, 16:00-18:00 uur

Locatie: Bushuis, Universiteit van Amsterdam: Kloveniersburgwal 48, 1012 CX Amsterdam

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.