Academic Philosophy Events in the Netherlands

All events in academic philosophy

Submit your own event

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Conference “Migratie als democratisch probleem”

15 April 2016

Description

Read More
Call for Papers conferentie 15 april 2016: Migratie als democratisch probleem Democratisch Laboratorium Radboud Universiteit Nijmegen, leerstoelgroep Praktische Filosofie Een normatief uitgangpunt van overheidshandelen is dat besluitvorming, op alle bestuurslagen, democratisch gelegitimeerd moet zijn. De democratische kwaliteit van besluitvorming staat op dit moment op lokaal, nationaal en Europees niveau onder druk door de complexiteit, omvang en urgentie van het huidige migratieprobleem. Het migratievraagstuk roept een aantal problemen van de democratie op met betrekking tot legitimiteit, representatie, en in- en uitsluiting.…
Call for Papers conferentie 15 april 2016: Migratie als democratisch probleem  Democratisch Laboratorium Radboud Universiteit Nijmegen, leerstoelgroep Praktische Filosofie  Een normatief uitgangpunt van overheidshandelen is dat besluitvorming, op alle bestuurslagen, democratisch gelegitimeerd moet zijn. De democratische kwaliteit van besluitvorming staat op dit moment op lokaal, nationaal en Europees niveau onder druk door de complexiteit, omvang en urgentie van het huidige migratieprobleem. Het migratievraagstuk roept een aantal problemen van de democratie op met betrekking tot legitimiteit, representatie, en in- en uitsluiting. We  nodigen academici, politici, migranten en mensen uit het maatschappelijk middenveld te reflecteren op een van onderstaande kwesties: Democratische legitimiteit - Wat betekent democratische legitimiteit en welke vormen van democratische legitimiteit bestaan er? - Wie heeft er zeggenschap over het lot van de vluchtelingen? Zijn dat de Europese lidstaten, de Europese Commissie of lokale autoriteiten? Representatie - Wie representeert de dèmos? Zijn dat nationale politici, de Europese Raad van ministers, ngo’s of lokale politici? - Wat wordt er eigenlijk gerepresenteerd, in termen van belangen en waarden? - Op welke manier, in welke instituties en politieke  ideeën en praktijken, wordt die vertegenwoordiging vorm gegeven? Insluiting en uitsluiting - Wat is een legitieme afbakening van “het volk” en wie beslist daarover? - Met welk democratisch recht kan een dèmos eenzijdig dwingende macht uitoefenen over mensen zonder de juiste papieren? - Heeft een vluchteling, behalve mensenrechten, ook politieke rechten, mogelijk zelfs dezelfde rechten als een burger? - Zijn migranten en vluchtelingen misschien niet sowieso deel van een global democracy? Wij denken dat het migratievraagstuk een aantal kwesties rond democratie op scherp zet. De conferentie is daarom zelf democratisch van opzet en daardoor anders dan gebruikelijk. In verschillende discussiefora mogen deelnemers in maximaal 10 minuten hun standpunt naar voren brengen. Ze kunnen daarbij te allen tijde worden geïnterrumpeerd door de andere deelnemers. Op de conferentie willen we graag bijdragen van ongeveer 1000 woorden of 10 minuten, zodat er veel ruimte is voor discussie. Sluit in je abstract van ca. 100 woorden bij een van de gestelde vragen aan, en stuur het voor 15 november 2015 naar democratieenmigratie@gmail.com. Het democratisch laboratorium gaat uit van de leerstoelgroep Praktische Filosofie van de Radboud Universiteit en bestaat uit Dr. Tim Houwen, t.houwen@ftr.ru.nl Dr. Wim de Jong, wpthdejong@gmail.com Stefan Schevelier, MA, s.schevelier@ftr.ru.nl Prof. Dr. Evert van der Zweerde, e.vanderzweerde@ftr.ru.nl

Venue

Unnamed Venue
Nijmegen, + Google Map

Call for Papers conferentie 15 april 2016: Migratie als democratisch probleem

 Democratisch Laboratorium
Radboud Universiteit Nijmegen, leerstoelgroep Praktische Filosofie

 Een normatief uitgangpunt van overheidshandelen is dat besluitvorming, op alle bestuurslagen, democratisch gelegitimeerd moet zijn. De democratische kwaliteit van besluitvorming staat op dit moment op lokaal, nationaal en Europees niveau onder druk door de complexiteit, omvang en urgentie van het huidige migratieprobleem. Het migratievraagstuk roept een aantal problemen van de democratie op met betrekking tot legitimiteit, representatie, en in- en uitsluiting. We  nodigen academici, politici, migranten en mensen uit het maatschappelijk middenveld te reflecteren op een van onderstaande kwesties:

Democratische legitimiteit

– Wat betekent democratische legitimiteit en welke vormen van democratische legitimiteit bestaan er?
– Wie heeft er zeggenschap over het lot van de vluchtelingen? Zijn dat de Europese lidstaten, de Europese Commissie of lokale autoriteiten?

Representatie

– Wie representeert de dèmos? Zijn dat nationale politici, de Europese Raad van ministers, ngo’s of lokale politici?
– Wat wordt er eigenlijk gerepresenteerd, in termen van belangen en waarden?
– Op welke manier, in welke instituties en politieke  ideeën en praktijken, wordt die vertegenwoordiging vorm gegeven?

Insluiting en uitsluiting

– Wat is een legitieme afbakening van “het volk” en wie beslist daarover?
– Met welk democratisch recht kan een dèmos eenzijdig dwingende macht uitoefenen over mensen zonder de juiste papieren?
– Heeft een vluchteling, behalve mensenrechten, ook politieke rechten, mogelijk zelfs dezelfde rechten als een burger?
– Zijn migranten en vluchtelingen misschien niet sowieso deel van een global democracy?

Wij denken dat het migratievraagstuk een aantal kwesties rond democratie op scherp zet. De conferentie is daarom zelf democratisch van opzet en daardoor anders dan gebruikelijk. In verschillende discussiefora mogen deelnemers in maximaal 10 minuten hun standpunt naar voren brengen. Ze kunnen daarbij te allen tijde worden geïnterrumpeerd door de andere deelnemers. Op de conferentie willen we graag bijdragen van ongeveer 1000 woorden of 10 minuten, zodat er veel ruimte is voor discussie. Sluit in je abstract van ca. 100 woorden bij een van de gestelde vragen aan, en stuur het voor 15 november 2015 naar democratieenmigratie@gmail.com.

Het democratisch laboratorium gaat uit van de leerstoelgroep Praktische Filosofie van de Radboud Universiteit en bestaat uit

Dr. Tim Houwen, t.houwen@ftr.ru.nl
Dr. Wim de Jong, wpthdejong@gmail.com
Stefan Schevelier, MA, s.schevelier@ftr.ru.nl
Prof. Dr. Evert van der Zweerde, e.vanderzweerde@ftr.ru.nl

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.