Academic Philosophy Events in the Netherlands

Submit your own event

Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Book Symposium: Aldo Houterman ‘Wij zijn ons lichaam’

12 February @ 17:00 - 20:30

| Free

Description

Read More
Namens het lectoraat ‘Bewegen, school en sport’ en de Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek nodigen we je uit om op woensdag 12 februari naar een discussieavond te komen, en mee te praten over het recent gepubliceerde boek ‘Wij zijn ons lichaam’ van Aldo Houterman.   Inschrijven (kosteloos) kan door te mailen naar kenniscentrumbe@windesheim.nl   Programma 12 februari 17.00 uur Borrel 17.15 uur Inleiding en opening Ivo van Hilvoorde 17.20 uur Lezing Aldo Houterman 18.00 uur Reactie op het boek door…
Namens het lectoraat 'Bewegen, school en sport' en de Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek nodigen we je uit om op woensdag 12 februari naar een discussieavond te komen, en mee te praten over het recent gepubliceerde boek ‘Wij zijn ons lichaam’ van Aldo Houterman.   Inschrijven (kosteloos) kan door te mailen naar kenniscentrumbe@windesheim.nl   Programma 12 februari
 • 17.00 uur            Borrel
 • 17.15 uur            Inleiding en opening Ivo van Hilvoorde
 • 17.20 uur            Lezing Aldo Houterman
 • 18.00 uur            Reactie op het boek door Herman Verveld
 • 18.15 uur            Diner
 • 19.00 uur            Gesprekstafels. Per tafel wordt een vraag geformuleerd die ter afsluiting aan Aldo wordt gesteld.
  Wij zijn ons lichaam “In Wij zijn ons lichaam laat filosoof Aldo Houterman zien hoe we ons lichaam beter kunnen begrijpen en gebruiken. Ik beweeg, dus ik ben. Ons lichaam is belangrijker dan ooit. We hebben met z’n allen nog nooit zo veel gesport en we letten nauwkeurig op onze voeding. Tegelijk lijkt ons lichaam steeds minder nodig te zijn: door robotisering en artificial intelligence worden we overbodig in het arbeidsproces. In Wij zijn ons lichaam onderzoekt filosoof Aldo Houterman de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewicht. Hij weerlegt de stelling van Dick Swaab dat de mens niets meer is dan zijn brein, wat de neurobioloog in zijn bestseller Wij zijn ons brein beweert. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en wereld om hem heen niet bestaat uit onze gedachtes maar uit onze beweging en lichamelijkheid. Ons lichaam vormt de basis van intelligent menselijk gedrag. Met bekende voorbeelden uit de sport maar ook uit de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst laat Houterman zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren naar een situatie zonder dat we er bewust over nadenken. Wij zijn ons lichaam helpt ons om de vermogens van ons lichaam beter te leren kennen, te begrijpen en te gebruiken.” (https://www.amboanthos.nl/boek/wij-zijn-ons-lichaam/)

Details

Date:
12 February
Time:
17:00 - 20:30
Cost:
Free

Organizers

Alfred Archer
Ivo Hilvoorde

Venue

Calo, Hogeschool Windesheim (Zwolle)
Campus 2,
Zwolle, 8017 CA
+ Google Map

Namens het lectoraat ‘Bewegen, school en sport’ en de Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek nodigen we je uit om op woensdag 12 februari naar een discussieavond te komen, en mee te praten over het recent gepubliceerde boek ‘Wij zijn ons lichaam’ van Aldo Houterman.

 

Inschrijven (kosteloos) kan door te mailen naar kenniscentrumbe@windesheim.nl

 

Programma 12 februari

 • 17.00 uur            Borrel
 • 17.15 uur            Inleiding en opening Ivo van Hilvoorde
 • 17.20 uur            Lezing Aldo Houterman
 • 18.00 uur            Reactie op het boek door Herman Verveld
 • 18.15 uur            Diner
 • 19.00 uur            Gesprekstafels. Per tafel wordt een vraag geformuleerd die ter afsluiting aan Aldo wordt gesteld.

 

Wij zijn ons lichaam

“In Wij zijn ons lichaam laat filosoof Aldo Houterman zien hoe we ons lichaam beter kunnen begrijpen en gebruiken. Ik beweeg, dus ik ben. Ons lichaam is belangrijker dan ooit. We hebben met z’n allen nog nooit zo veel gesport en we letten nauwkeurig op onze voeding. Tegelijk lijkt ons lichaam steeds minder nodig te zijn: door robotisering en artificial intelligence worden we overbodig in het arbeidsproces.

In Wij zijn ons lichaam onderzoekt filosoof Aldo Houterman de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewicht. Hij weerlegt de stelling van Dick Swaab dat de mens niets meer is dan zijn brein, wat de neurobioloog in zijn bestseller Wij zijn ons brein beweert. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en wereld om hem heen niet bestaat uit onze gedachtes maar uit onze beweging en lichamelijkheid. Ons lichaam vormt de basis van intelligent menselijk gedrag. Met bekende voorbeelden uit de sport maar ook uit de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst laat Houterman zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren naar een situatie zonder dat we er bewust over nadenken. Wij zijn ons lichaam helpt ons om de vermogens van ons lichaam beter te leren kennen, te begrijpen en te gebruiken.” (https://www.amboanthos.nl/boek/wij-zijn-ons-lichaam/)

Submit your own event

About the OZSW event calendar

The OZSW event calendar lists academic philosophy events organized by/at Dutch universities, and is offered by the OZSW as a service to the research community. Please check the event in question – through their website or organizer – to find out if you could participate and whether registration is required. Obviously we carry no responsibility for non-OZSW events.